Muffinki z orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Muffinki można zrobić bardzo szybko, a dobierając odpowiednie dodatki dogodzimy każdemu podniebieniu

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 160g orzechów włoskich
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki pełnoziarnistej
    2/3 szklanki cukru
    aromat arakowy
    2 jajka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    3/4 kostki margaryny
    1,5 szklanki mleka

Muffinki z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać. W innym naczyniu zmiksować jajka z mlekiem. Otrzymaną masę dodać do mąki. Rozpuścić margarynę i dodać do reszty składników. Wymieszać.
  • 2. Połowę orzechów zmielić a drugą połowę posiekać na drobne kawałki. Zmielone orzechy i 2/3 posiekanych orzechów połączyć z ciastem. Dodać kilka kropli aromatu arakowego. Całą masę dokładnie wymieszać.
  • 3. Ciasto nałożyć do formy na muffinki, posypać pozostałą częścią posiekanych orzechów. Piec w temperaturze 210 stopni C przez 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy