Muffinki z orzechami i czekoladą

0 (0 ocen)

Muffinki są bardzo wilgotne, czekoladowe i orzechowe zarazem. Tak bardzo je lubimy, że czasem muszę robić podwójną porcję:))

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
    120g masła lub margaryny,
    1/3 szklanki cukru,
    2 jajka,
    laska wanilii,
    1/4 szklanki tartych orzechów włoskich,
    1/4 szklanki tartych orzechów laskowych,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    łyżeczka kakao,
    4 łyżki mleka,
    100g gorzkiej czekolady.

Muffinki z orzechami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe muffinki 1. Masło utrzeć z cukrem do białości. Stale miksując, dodawać po jednym jajku. Dodać nasiona wanilii. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać tarte orzechy, kakao i mleko oraz posiekaną czekoladę. Wymieszać.
  • surowe muffinki2 2. Przełożyć do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki, do 3/4 wysokości. Piec około 25 minut w temp. 175st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy