Muffinki z okazji chrztu św. (lub/ i narodzin dziecka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja z cukrem ,cynamonem ,proszkiem do pieczenia, sodą i kakao dodawać na zmianę do oliwy i mąki. Na koniec dodać jabłka starte i wymieszać. Przełożyć do bibułek od muffin i piec 45 minut w 170°C.
Białka, cukier, wodę umieścić w szklanej lub metalowej misce. Ubijać je mikserem przez około 1 minutę . W garnku gotujemy niewielką ilość wody, miskę dajemy na górę i ubijamy w dalszym ciągu przez równe 12 minut. Temperatura kremu powinna osiągnąć około 70ºC.
Przygotowany krem "układamy" łyżką na wystudzonych muffinkach formując stożki.Wszystko dekorujemy wg uznania ,dostępnymi posypkami,ozdobami z lukru plastycznego i cukrowymi figurkami.
Porady
Muffinki najlepiej zrobić na dzień przed podaniem ,przechowywac w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu.
Komentarze