Muffinki z naleśników ze szpinakiem i łososiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Prosta i bardzo smaczna przystawka podana w niecodziennym wydaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 12 muffinek:
    6 -7 gotowych naleśników
    200g szpinaku
    1 ząbek czosnku
    30g sera feta
    40g żółtego sera
    Kawałek pora lub cebuli
    2 plasterki wędzonego łososia do dekoracji

Muffinki z naleśników ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki przyciąć tak, aby wystawały lekko poza foremki do muffinek. Foremki posmarować tłuszczem, a ich dna wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć naleśniki. Szpinak rozmrozić i odcedzić z nadmiaru wody. Przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojonego drobno pora, przesmażyć na odrobinie oleju. Dołożyć szpinak i smażyć razem, aż masa zgęstnieje. Gdy lekko ostygnie dołożyć fetę, rozmieszać do powstania jednolitej masy. Do zimnego farszu dołożyć starty na drobnych oczkach ser żółty. Całość dokładnie wymieszać doprawiając pieprzem i ewentualnie solą. Naleśniki wypełnić farszem i piec ok. 20 minut w 180 stopniach, mają się lekko przypiec. Lekko ostudzić i udekorować plasterkami łososia.

Porady

Ilość muffinek zależy od wielkości foremek, podobnie jest z ilością naleśników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy