Prosta i bardzo smaczna przystawka podana w niecodziennym wydaniu.
30 min
Składniki:
Składniki na ok. 12 muffinek:
6 -7 gotowych naleśników
200g szpinaku
1 ząbek czosnku
30g sera feta
40g żółtego sera
Kawałek pora lub cebuli
2 plasterki wędzonego łososia do dekoracji
Muffinki z naleśników ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki przyciąć tak, aby wystawały lekko poza foremki do muffinek. Foremki posmarować tłuszczem, a ich dna wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć naleśniki. Szpinak rozmrozić i odcedzić z nadmiaru wody. Przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojonego drobno pora, przesmażyć na odrobinie oleju. Dołożyć szpinak i smażyć razem, aż masa zgęstnieje. Gdy lekko ostygnie dołożyć fetę, rozmieszać do powstania jednolitej masy. Do zimnego farszu dołożyć starty na drobnych oczkach ser żółty. Całość dokładnie wymieszać doprawiając pieprzem i ewentualnie solą. Naleśniki wypełnić farszem i piec ok. 20 minut w 180 stopniach, mają się lekko przypiec. Lekko ostudzić i udekorować plasterkami łososia.
Porady
Ilość muffinek zależy od wielkości foremek, podobnie jest z ilością naleśników.
Komentarze