Muffinki z nadzieniem różanym i z żurawiną po amerykańsku

0 (0 ocen)

Moja wersja muffinek amerykańskich np. na drugie śniadanie.

Składniki:

  • przecier z płatków róży jadalnej maly słoiczek
    mąka 2 szklanki
    Jajko 1 sztuka
    mleko 1 szklanka
    olej 1/3 szklanki
    cukier 3/4 szklanki
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    cukier waniliowy 1 opakowanie
    żurawina suszona całe owoce 1/3 szklanki

Muffinki z nadzieniem różanym i z żurawiną po amerykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. jednej misce mieszamy suche składniki, tj. mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.
  • 2. W drugiej misce roztrzepujemy razem mokre składniki, tj. mleko, olej i jajko.

    Łączymy zawartośc obu misek, mokre wlewajac do suchych.

    Mieszamy.

  • 3. Formę do muffinek wykładamy papilotkami papierowymi i do kazdej dajemy po łyzce masy. Nastepnie nakladamy po malej lyzeczce przecieru z płatków róży.

    Na przecier nakladamy łyżke masy, tak by papilotka była wypełniona do 3/4 wysokosci.

    Na wierzchu każdej muffinki umieszczamy po dwie żurawiny. Wkładamy formę z muffinkami do nagrzanego w 200 stopniach piekarnika i pieczemy 20 minut.

    Wyciagamy muffinki z piekarnika i rozkladamy na kratce, by ostygły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy