Muffinki z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

Moja dwuletnia Córeczka nie tylko dzielnie pomagała przygotować mi te muffinki, ale później zajadała się nimi z uśmiechem na twarzy :)

Składniki:

  • 2 szklanki (po 250 ml) mąki pszennej typ 500

    1/2 szklanki cukru

    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    2 duże jajka

    220 ml mleka 2 %

    1/3 szklanki oleju rzepakowego

    4 czubate łyżki domowego masła orzechowego

    1,5 szklanki czerwonej porzeczki



    Na lukier:

    1/3 szklanki cukru pudru

    1 łyżka wrzącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muffinki 1. Porzeczkę płuczemy, odsączamy na sicie.

    Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia.

    W drugiej misce miksujemy mleko z olejem, jajkami i masłem orzechowym.
  • 2. Płynne składniki wlewamy do sypkich. Dodajemy szklankę czerwonej porzeczki i niezbyt dokładnie razem mieszamy.
  • 3. Ciastem napełniamy foremki do muffinek do 3/4 wysokości (jeśli nie macie foremek o nieprzywieralnej powierzchni, należy je posmarować odrobiną tłuszczu i obsypać delikatnie bułką tartą lub np. mąką krupczatką, albo wyłożyć papilotkami do babeczek).
  • Mały pomocnik 4. W każdą muffinkę wciskamy dodatkowo po kilka kuleczek porzeczki.

    Pieczemy 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawiamy do ostudzenia.

    Do cukru pudru dodajemy wrzącą wodę i dokładnie mieszamy.

    Lukrem polewamy muffinki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować