Muffinki z marchwią, serkiem wiejskim i kremem maślano - serowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Magdalenki są bardzo delikatne, lekko wilgotne, a krem maślano-serowy świetnie udoskonala ich smak. Przepis na magdalenki mojego autorstwa.

  • 60 min

Składniki:




  • SKŁADNIKI:( 22 sztuk średnich muffinek)(czas przygotowania: 60 minut)

    4 jajka
    200 g cukru
    125 ml oleju
    250 g serka wiejskiego lub sera typu philadelphia
    szczypta soli
    2 opakowania cukru waniliowego(małe)
    1 łyżeczka sody
    1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
    300 g mąki
    300 g startej marchwi

    DO DEKORACJI:

    Ok. 100g białej masy cukrowej (fondant)
    Barwnik spożywczy koloru pomarańczowego i zielonego.


    KREM MAŚLANO-SEROWY

    125 g miękkiego masła
    150 g cukru pudru
    200 g serka philadelphia( do smarowania pieczywa dobrze schłodzona)
    aromat waniliowy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki z marchwią, serkiem wiejskim i kremem maślano - serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MUFFINKI:
    Marchew obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Zachować.


    Jajka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na kogel-mogel.
    Dodać olej i serek wiejski, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i sodę z kwaskiem cytrynowym. Wymieszać. Wsypać startą marchew i jeszcze raz delikatnie połączyć wszystkie składniki.
    Łyżką ponakładać ciasto w papiloty lub foremki do 2/3 wysokości.
    Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.25 minut. Dla pewność sprawdzić drewnianym patyczkiem środki (musi być suchy po wyjęciu, w razie konieczności dopiec)
    Upieczone pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimne smarujemy kremem i dekorujemy cukrowymi mini marchewkami.
  • 2.
    KREM MAŚLANO-SEROWY

    Masło ucieramy z cukrem pudrem na biały, puszysty kremem. Do utartego masła dodajemy całą porcję sera, energicznie miksujemy do uzyskania puszystego kremu.Pod sam koniec dodać kilka kropli aromatu.
    Przed dekoracją schłodzić (minimum 30 minut) w lodówce. Czasami, jeśli dodajmy ser o dużej różnicy w temperaturze, może nam się zważyć. Krem uratujemy, jeśli ustawimy miskę kilka sekund nad gorącą parą i szybko zmiksujemy, gładki krem schłodzić.
  • 3. Biały fondant podzielić na dwie części, każdą zabarwić odpowiednim kolorem. Wyrabiać do uzyskania elastyczności jak plastelinę. Lepić marchewki oraz zieloną natkę. Ułożyć na kremie maślano-serowym.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować