Magdalenki są bardzo delikatne, lekko wilgotne, a krem maślano-serowy świetnie udoskonala ich smak. Przepis na magdalenki mojego autorstwa.
60 min
Składniki:
SKŁADNIKI:( 22 sztuk średnich muffinek)(czas przygotowania: 60 minut)
4 jajka
200 g cukru
125 ml oleju
250 g serka wiejskiego lub sera typu philadelphia
szczypta soli
2 opakowania cukru waniliowego(małe)
1 łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
300 g mąki
300 g startej marchwi
DO DEKORACJI:
Ok. 100g białej masy cukrowej (fondant)
Barwnik spożywczy koloru pomarańczowego i zielonego.
KREM MAŚLANO-SEROWY
125 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
200 g serka philadelphia( do smarowania pieczywa dobrze schłodzona)
aromat waniliowy
Muffinki z marchwią, serkiem wiejskim i kremem maślano - serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MUFFINKI:
Marchew obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Zachować.
Jajka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na kogel-mogel.
Dodać olej i serek wiejski, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i sodę z kwaskiem cytrynowym. Wymieszać. Wsypać startą marchew i jeszcze raz delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Łyżką ponakładać ciasto w papiloty lub foremki do 2/3 wysokości.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.25 minut. Dla pewność sprawdzić drewnianym patyczkiem środki (musi być suchy po wyjęciu, w razie konieczności dopiec)
Upieczone pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimne smarujemy kremem i dekorujemy cukrowymi mini marchewkami.
2.
KREM MAŚLANO-SEROWY
Masło ucieramy z cukrem pudrem na biały, puszysty kremem. Do utartego masła dodajemy całą porcję sera, energicznie miksujemy do uzyskania puszystego kremu.Pod sam koniec dodać kilka kropli aromatu.
Przed dekoracją schłodzić (minimum 30 minut) w lodówce. Czasami, jeśli dodajmy ser o dużej różnicy w temperaturze, może nam się zważyć. Krem uratujemy, jeśli ustawimy miskę kilka sekund nad gorącą parą i szybko zmiksujemy, gładki krem schłodzić.
3.Biały fondant podzielić na dwie części, każdą zabarwić odpowiednim kolorem. Wyrabiać do uzyskania elastyczności jak plastelinę. Lepić marchewki oraz zieloną natkę. Ułożyć na kremie maślano-serowym.
Smacznego :)
Komentarze