Muffinki z malinami i czekoladą

  • wyświetlono: 407 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Słodka przekąska nie tylko dla dzieci.

  • 45min

Składniki

Ucierane ciasto:
550 g mąki pszennej, typ 450
4 duże jajka
230 g cukru
1 płaska łyżka cukru wanilinowego
300 g masła
6 łyżek mleka 3,2%
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
maliny świeże lub mrożone
czekolada deserowa
czekolada biała
30 papierowych papilotek do muffinek


Sposób przygotowania przepisu:

Muffinki z malinami i czekoladą

  • ucieranie masła1. Przygotowanie ciasta ucieranego:
    Ucieramy w mikserze masło z cukrem, na gładką masę.
  • mrożone maliny2. Malin zamrożonych nie rozmrażamy.
  • pokrojona biała czekolada3. Czekoladę białą drobno kroimy.
  • pokrojona czekolada deserowa4. Czekoladę deserową drobno kroimy.
  • ucieranie ciasta5. Dalej ucieramy ciasto. Dodajemy po 1 żółtku. Stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem. Wlewamy mleko.
  • mieszanie ciasta z pianą6. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
    Ciasto powinny być pół geste.
  • papierowe papilotki7. Przygotowujemy papierowe papilotki do muffinek.
    Układamy na blaszce.
  • napelnione ciastem foremki i dodana czekolada8. Nakładamy ciasto do foremek na dno. Wsypujemy czekoladę deserową lub wkładamy po 3 malinki.
  • biała czekolada w muffinkowym cieście9. Nakładamy ciasta do foremek, tym razem z białą czekoladą w środku.
  • napełnianie foremek ciastem10. Przykrywamy nadzienie warstwą ciasta, mniej więcej 3/4 wysokości foremki.
  • napełnione papilotki ciastem i nadzieniem11. Wszystkie foremki wypełniamy ciastem.
  • upieczone muffinki12. Piec nagrzewamy do 180 stop. C.
    Pieczemy muffinki przez ok. 13 min.
  • upieczone muffinki13. Wyjmujemy muffinki z pieca.
  • muffinki posypane pudrem14. Gorące jeszcze posypujemy cukrem pudrem.
    Nie zdejmujemy papierowych pilotek
  • muffinki z malinami15. Muffinki układamy na ozdobnej paterze lub talerzu.
  • muffinki z czekoladą16. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową, sypkie przesiewamy..
Zamiast masła możemy użyć margaryny.
Ciasto ma być pół gęste. Konsystencję korygujemy mlekiem.
Malin mrożonych- nie rozmrażamy przed dodaniem do muffinek.
Ciasto można podzielić na pół, do jednej dosypać- kakao.
Z tej proporcji wychodzi 30 sztuk muffinek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakisłodkie życieczekolada deserowadla dzieciMalinymój pomysłkarnawałciasto ucieranezdrowie na talerzuczekolada białaherbatyna podwieczorektanidekoracyjnesłodka przekąskana przyjęcie dla dziecido kawkiłatwy przepisdrugie śniadanie do szkoły

Komentarze

Podobne przepisy

babeczki z Colą

Dodane przez: Konto nieaktywne

Muffinki z Colą i czekoladą

Pyszne, puszyste i mocno czekoladowe...

muffinki

Dodane przez: czekoladka

Muffinki z orzechami i czekoladą

Muffinki są bardzo wilgotne, czekoladowe...

image-1qmw9fb

Dodane przez: StudentsKitchen

Muffinki z nutellą i czekoladą

Słodkie, pyszne małe co nieco....

image-13yngop

Dodane przez: beniawojt

Waflowe muffinki z bitą śmietaną i malinami

Ciasto muffinkowe upiekłam w wafelkach...

Muffinki bez mąki - z kakao i malinami

Dodane przez: wedith1

Muffinki bez mąki - z kakao i malinami

Muffinki wyszły pyszne, nie za...

 Muffinki z bananami i czekoladą, konkurs_podwieczorek

Dodane przez: PolskaGotuje

Muffinki z bananami i czekoladą

Muffinki są szybkie w przygotowaniu....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE