Muffinki z makiem i krówkami

0 (0 ocen)

Tym razem muffinki z dodatkiem maku i krówkowym wnętrzem. Pyszne, proste, błyskawiczne.

Składniki:

  • składniki suche:
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    składniki mokre:
    2 jajka
    1 szklanka maślanki
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżka ekstraktu waniliowego

    dodatkowo:
    1 czubata łyżka suchego maku mielonego
    8 "krówek" (cukierków)
    cukier puder do posypania

Muffinki z makiem i krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W oddzielnych miskach mieszamy składniki suche i mokre, następnie je łączymy, dokładnie mieszamy. Rozkładamy połowę ciasta do foremek na muffinki (ok. 16 sztuk). Do pozostałego ciasta dodajemy mak i mieszamy. Ciasto z makiem rozkładamy na ciasto białe.
  • 2. Krówki przekrawamy na połowy, każdą połówkę cukierka lekko wciskamy w ciasto w każdej foremce. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 160-170 stopni. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Ekstrakt waniliowy można zastąpić 1 łyżka cukru waniliowego. Wówczas dodajemy go do składników suchych. Muffinki można udekorować dowolnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy