Muffinki z makiem i jagodami kamczackimi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Muffinki to taki szybki wypiek. Wszystkie składniki miksujemy w jednej misce, ciasto wykładamy do papilotek, pieczemy i gotowe. Te upiekłam na sobotni podwieczorek. Wyszły idealne. Pięknie wyrosły. Smak obłędny. Pachną jagodami i makiem. Bardzo polecam. Udadzą się każdemu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    70 ml oleju
    150 ml zimnego mleka
    2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka sypkiego maku
    1 szklanka jagód kamczackich świeżych lub mrożonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki z makiem i jagodami kamczackimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę. Następnie wlewamy mleko i olej i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mak sypki i ponownie dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy jagody kamczackie i dokładnie mieszamy łyżką. Mrożonych owoców nie musimy rozmrażać.
  • 2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożoną papierowymi papilotkami.
  • 3. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do suchego patyczka.
  • 4. Upieczone studzimy i podajemy.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek. Zamrożonych owoców nie musimy rozmrażać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Mak Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować