Muffinki z krówkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Pyszne i słodkie muffinki z krówką w środku i kruszonką.

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    300g mąki
    1 płaska łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki zmielonego cynamonu
    1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    150g cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1 jajko
    300ml jogurtu greckiego
    1/3 szklanki oleju
    1 nieduże jabłko, obrane i drobno pokrojone
    6 krówek
    cukier puder do posypania

    Kruszonka:
    100g mąki
    80g masła
    3 łyżki cukru
    2 krople aromatu waniliowego
    3-4 drobno pokrojone krówki

Muffinki z krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem wanilinowym i przyprawami. Jajko, jogurt i cukier wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać olej, wymieszać. Do suchych składników dodać mokre oraz drobno pokrojone jabłko i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
    Kruszonka:
    Wymieszać mąkę, cukier. Dodać posiekane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać posiekane krówki wymieszać.
    Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami, wcisnąć pół krówki, wierzch posypać kruszonką i piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 22-25 minut. Na końcu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy