Muffinki z króliczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Muffinki: Najpierw jajka ubijamy z cukrem na puszystość. Do tego dodajemy olej oraz mleko i miksujemy. Dodajemy jeszcze mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy. Kroimy czekoladę w kosteczkę i dodajemy ją do ciasta. Dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy po porcji ciasta.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach. Upieczone muffinki odstawiamy do ostygnięcia.
2.Ciasteczka: Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.Ciasto odkładamy na około 30 minut do lodówki. Wałkujemy ciasto i foremką w kształcie króliczka wycinamy ciasteczka. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasteczka odkładamy do ostygnięcia.
3.Lukier: Białka ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo). Lukier nie może być ani za gęsty ani za rzadki. Lukier dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy różowy barwnik a do drugiej zielony. Różowym lukrem dekorujemy ciasteczka, a zielonym muffinki.
4.Składanie: W muffinkach nożykiem wycinamy dziurkę na króliczka. W muffinkę wbijamy ciasteczko.
Komentarze