Nad morzem mieliśmy błękitne niebo, a woda mieniła się w pięknych odcieniach koloru niebieskiego i turkusowego, więc dzisiejsze muffinki przedstawiłam w morskiej scenerii. Mam nadzieje, że przypadną Wam do gustu :)
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
160 g masła/margaryny
100 g drobnego cukru do wypieków
160 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
3 jajka
starta skórka z cytryny
szczypta soli
Krem:
300 g serka kremowego typu Philadelphia
70 ml śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru pudru
150 g czekolady mlecznej
Dodatkowo:
małe pianki marshmallow lub duże pianki pokrojone na mniejsze kawałki
Muffinki z kremem czekoladowym i piankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Muffinki:
W misce ucieramy miękkie masło/margarynę z cukrem, na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 jajku, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny. Do mokrych składników przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Mieszamy krótko mikserem do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do metalowej foremki wyłożonej papilotkami lub do silikonowych foremek. Pieczemy w temperaturze 180 ºC przez około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Po wystudzeniu wierzch babeczki, czyli wyrośniętą górkę odcinamy nożykiem, tak aby powstała płaska powierzchnia.
2.Krem:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Serek przekładamy do większej miski, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy. Następnie dodajemy ostudzoną czekoladę, na końcu sztywną bitą śmietanę i miksujemy tylko do połączenia składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy. Za pomocą kremu dekorujemy muffinki, które posypujemy piankami.
Komentarze