Wszyscy chętnie jemy muffinki, a gdy są czekoladowe to smakują tym bardziej. To ciastko o idealnej porcji i wyglądzie małych torcików, na każdą możliwą okazję i na zwykłe łasuchowanie również.
50 min
Składniki:
Muffinki
• 300 g mąki pszennej
• 200 g masła
• 1/2 szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 150 ml mleka
• 3 jajka
• 1 gorzka czekolada
• 4 łyżki śmietanki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy
• 200 g masła
• 300 g cukru pudru
• 100 g kakao
• 100 ml mleka
Muffinki z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Muffinki
• Czekoladę rozpuścić na parze ze śmietanką.
• Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na biały krem, dodać jajka.
• Wsypywać powoli mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem i czekoladą rozpuszczoną.
• Napełnić 20 foremek na muffinki i piec w 180 st.C przez 20 minut.
2.Krem
• Ubić masło z cukrem pudrem na gładką masę.
• Dodać kakao i mleko, i dalej ubijać na wysokich obrotach.
• Polewa powinna mieć ciemny kolor i ma być gęsta, aby dobrze się rozsmarowała.
• Muffinki po wystygnięciu posmarować polewą i dowolnie udekorować.
Komentarze