Muffinki z kaszą kukurydzianą i jabłkami "bezglutenowe"

0 (0 ocen)

  • 40 min

Muffinki z dodatkiem kaszy kukurydzianej cechują się specyficznym smakiem i ziarnistą strukturą. Muffinki są dość wilgotne i smakują wybornie z kubkiem kakao. Jabłka możecie zamienić na świeże, mrożone owoce lub owoce z kompotu.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 jabłka
    100 ml oleju
    3 jajka
    90 ml mleka roślinnego (może być zwierzęce)
    50-80 g ksylitolu
    150 g kaszy kukurydzianej
    2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki z kaszą kukurydzianą i jabłkami "bezglutenowe" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, obieramy,usuwamy gniazda nasienne. Jedno jabłko kroimy w kostkę, drugie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Można skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
  • 2. Suche składniki mieszamy ze sobą w 1 misce. W drugiej mieszamy składniki mokre. Łączymy zawartość obu misek, na końcu wrzucamy jabłka i krótko mieszamy.
  • 3. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto przekładamy do 2/3 wysokości. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 min. w temperaturze 180°C.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować