Muffinki z dodatkiem kaszy kukurydzianej cechują się specyficznym smakiem i ziarnistą strukturą. Muffinki są dość wilgotne i smakują wybornie z kubkiem kakao. Jabłka możecie zamienić na świeże, mrożone owoce lub owoce z kompotu.
40 min
Składniki:
2 jabłka
100 ml oleju
3 jajka
90 ml mleka roślinnego (może być zwierzęce)
50-80 g ksylitolu
150 g kaszy kukurydzianej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
Muffinki z kaszą kukurydzianą i jabłkami "bezglutenowe" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy, obieramy,usuwamy gniazda nasienne. Jedno jabłko kroimy w kostkę, drugie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Można skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
2.Suche składniki mieszamy ze sobą w 1 misce. W drugiej mieszamy składniki mokre. Łączymy zawartość obu misek, na końcu wrzucamy jabłka i krótko mieszamy.
3.Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto przekładamy do 2/3 wysokości. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 min. w temperaturze 180°C.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Komentarze