Do czerwonego barszczu to idealne zastępstwo tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Dodatkowo będą ozdobą stołu.
1 godz. 30 min
Składniki:
Na ciasto:
500 g mąki pszennej,
200 g masła,
1 łyżeczka soli,
2 żółtka,
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany,
30 g świeżych drożdży,
3 łyżki mleka,
1 łyżeczka cukru
Na farsz:
500 g kapusty kiszonej,
100 g – 150 g suszonych grzybów,
2 średniej wielkości cebule,
2 łyżki masła,
sól,
pieprz,
majeranek,
kminek (opcjonalnie)
Muffinki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować farsz.
Kapustę wypłukać, osączyć, posiekać i ugotować w niewielkiej ilości wody.
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej na noc), osączyć (wywaru nie wylewać) i drobno pokroić. Razem z wywarem dodać do kapusty. Całość doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Można dodać odrobinę kminku (ja zawsze dodaję do dań z kapusty). Gotować do czasu zredukowania płynów. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na rozgrzanym maśle i dodać do farszu. Wymieszać.
2.Przygotować ciasto.
Drożdże rozetrzeć z cukrem i lekko ogrzanym mlekiem. Mąkę posiekać z masłem i solą, wlać drożdże, gdy tylko "ruszą". Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
3.Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wyciąć dwa rodzaje kółek – większe i mniejsze. Foremki do muffinek wylepić większymi krążkami, nałożyć do nich farsz, przykryć mniejszymi kółkami z ciasta i docisnąć. Posmarować roztrzepanym jajkiem (muffinki możemy dodatkowo ozdobić wyciętymi z pozostałych skrawków ciasta motywami np. listkami, gwiazdkami).
4.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (funkcja góra - dół) i wstawić muffinki.
Piec około 20 minut - aż się ładnie zrumienią.
Podawać ciepłe.
Komentarze