Muffinki z jagodami, malinami i czekoladką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Uwielbiam muffinki, a najbardziej te z owocami! Są lekkie, nie za słodkie, takie powiedziałabym w sam raz.

  • 45 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek cukru
    4 łyżeczki cukru waniliowego
    szczypta soli
    200 ml mleka
    80 ml oleju roślinnego
    2 jajka
    garść świeżych malin, jagód oraz drobno posiekana czekolada (pół tabliczki)

Muffinki z jagodami, malinami i czekoladką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą.
  • 2. W drugiej misce połączyć mleko, olej i jaja. Roztrzepać wszystko lekko widelcem.
  • 3. Suche składniki połączyć z mokrymi (mieszać widelcem do czasu połączenia się).
  • image-29vlnec 4. Ciasto nakładać do foremek, następnie na wierzch każdej muffinki nasypać kopiastą łyżkę jagód bądź dodać kilka malin i kilka kawałeczków czekolady.
  • 5. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przed 20-25 min, do tzw. "suchego patyczka".

Porady

* polecam te muffinki piec w silikonowych foremkach, ponieważ do papierowych pilotek ciasto mocno przywiera. * by jagody nie opadły na sam dół można obtoczyć je w mące ziemniaczanej, nie popsuje to smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy