Muffinki z jagodami i borówką

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszne, lekkie muffiny, pachnące latem, a dokładniej jagodami. Łatwe i szybkie.

  • 10 min

Składniki:

  • garść jagód
    garść borówek amerykańskich
    120 g masła
    120 g cukru
    250 g mąki
    1 jajko
    200 g maślanki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki sody
    sól
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Muffinki z jagodami i borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy stopniowo jajka oraz maślankę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy partiami do masy z maślanką. Dodajemy łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Dokładnie mieszamy. Jagody obsypujemy mąka ziemniaczaną i mieszamy delikatnie z masą. Foremki do muffinek napełniamy do 2/3 wysokości powstałą mieszanką. Na wierzchu wciskamy po kilka borówek. Pieczemy ok 30 minut w 160 stopniach. Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Zamiast borówek można dodać na wierzch maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy