Muffinki są mięciutkie, wilgotne, znikają z talerzyka w zawrotnym tempie. Będą idealne na słodką przekąskę, deserek czy śniadanie. A do ich przygotowania użyłam świeżych jagód.
Muffinki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier. W drugiej misce łączymy składniki mokre: olej, mleko, jajka i mieszamy je lub roztrzepujemy. Kolejno mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie mieszamy tylko do zawilgotnienia składników. Do powstałej masy dodajemy oczyszczone i osuszone jagody. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wypełnionej papilotkami. Muffinki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (do zarumienienia). Podajemy oprószone cukrem pudrem. Można dodatkowo udekorować świeżymi jagodami i listkami jagód. Życzę smacznego :)
Komentarze