Muffinki z jagodami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Muffinki są mięciutkie, wilgotne, znikają z talerzyka w zawrotnym tempie. Będą idealne na słodką przekąskę, deserek czy śniadanie. A do ich przygotowania użyłam świeżych jagód.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 jajka,
    1 szklanka mleka,
    2 szklanki mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    1 szklanka cukru,
    1/2 szklanki oleju,
    1,5 szklanki jagód,
    cukier puder do posypania

Muffinki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier. W drugiej misce łączymy składniki mokre: olej, mleko, jajka i mieszamy je lub roztrzepujemy. Kolejno mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie mieszamy tylko do zawilgotnienia składników. Do powstałej masy dodajemy oczyszczone i osuszone jagody. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wypełnionej papilotkami. Muffinki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (do zarumienienia). Podajemy oprószone cukrem pudrem. Można dodatkowo udekorować świeżymi jagodami i listkami jagód. Życzę smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy