Pyszne, puszyste muffiny z jagodami. Poza sezonem można użyć jagód mrożonych.
45 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
na 14 babeczek:
1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
skórka otarta z połowy cytryny
0,5 szklanki ksylitolu lub cukru (lub więcej wg.uznania)
niecałe 0,5 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka maślanki
2 jajka M
1 pełna szklanka jagód (mogą być mrożone)
płatki migdałów do posypania przed pieczeniem
Muffinki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę z połowy.
2.Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek, dodać skórkę z cytryny i ksylitol bądź cukier. Wymieszać. Wsypać jagody.
3.W osobnym naczyniu wymieszać jajka, olej i maślankę.
4.Zawartość obu naczyń wymieszać łyżką. Mieszać tylko do połączenia składników, możliwie najkrócej. Po długim mieszaniu lub zmiksowaniu muffinki mogą być zbite i "gumowe".
5.Foremki wypełnić ciastem do ok 3/4 ich wysokości. Można wcześniej wyłożyć je papilotkami. Wierzch muffinek posypać płatkami migdałów.
6.Piec w 190 stopniach ok 23 min (góra-dół) we wcześniej rozgrzanym piekarniku.
Komentarze