Muffinki z jagodami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne, puszyste muffiny z jagodami. Poza sezonem można użyć jagód mrożonych.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • na 14 babeczek:
    1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 łyżeczki sody
    skórka otarta z połowy cytryny
    0,5 szklanki ksylitolu lub cukru (lub więcej wg.uznania)
    niecałe 0,5 szklanki oleju rzepakowego
    1 szklanka maślanki
    2 jajka M
    1 pełna szklanka jagód (mogą być mrożone)
    płatki migdałów do posypania przed pieczeniem

Muffinki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę z połowy.
  • 2. Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek, dodać skórkę z cytryny i ksylitol bądź cukier. Wymieszać. Wsypać jagody.
  • 3. W osobnym naczyniu wymieszać jajka, olej i maślankę.
  • 4. Zawartość obu naczyń wymieszać łyżką. Mieszać tylko do połączenia składników, możliwie najkrócej. Po długim mieszaniu lub zmiksowaniu muffinki mogą być zbite i "gumowe".
  • 5. Foremki wypełnić ciastem do ok 3/4 ich wysokości. Można wcześniej wyłożyć je papilotkami. Wierzch muffinek posypać płatkami migdałów.
  • 6. Piec w 190 stopniach ok 23 min (góra-dół) we wcześniej rozgrzanym piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy