Muffinki z jabłkami, orzechami i orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto na kruszonkę: mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy cukier, drobniutko posiekane orzechy i posiekane zimne masło. Zagniatamy ciasto - powinno mieć ono grudkową konsystencję. Kruszonkę odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy ciasto na muffinki. Do jednej miseczki wsypujemy składniki suche: przesianą przez sito mąkę wraz z kakao, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, posiekane orzechy, płatki migdałowe. Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy do składników suchych. Składniki mieszamy łyżką.
W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem, cienkim strumieniem wlewamy olej, miksujemy. Dodajemy kefir i miksujemy.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę.
Składniki suche łączymy z mokrymi, dodajemy jabłka, mieszamy łyżką na jednolite ciasto.
Ciasto przelewamy do papilotek na muffinki umieszczonych w foremce do pieczenia muffinek. Wierzch babeczek posypujemy kruszonką. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 35 min., w 180 st. C.
Komentarze