2 jabłka
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
125 g brązowego cukru (lub zwykłego)
125 ml płynnego miodu
60 ml jogurtu naturalnego
125ml oleju
2 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
75 g migdałów (W płatkach)
na sos karmelowy:300 g cukru 300 ml kremówki 38%
Muffinki z jabłkami i sosem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Blaszkę do muffinek natłuścić. Obrane jabłka pokroić w centymetrową kostkę. Do miski wsypać makę. proszek, cynamon, migdały (odłozyc trochę do dekoracji). wymieszać. W drugiej misce połączyć miód, jogurt, olej, cukier i jajka. składniki mokre przelać do suchych, dodać jabłka i wymieszać drewnianą łyżką. Piec 30 min. Sos:Cukier rozsypać równomiernie na patelni, można potrząsać, lecz nie mieszać.Ma się rozpuścić i zmienic kolor na brązowy. Podgrzana kremówkę wlewać stopniowo i mieszać trzepaczką cały czas, aż zgęstnieje. Jeśli powstaną grudki, znikną pod wpływem dłuższego mieszania i temperatury., nie można się poddawać:)
Porady
Z tego przepisu powstaje duża ilość sosu karmelowego. Można go przechować w słoiczku i po czasie użyc do innego wypieku. Wcześniej będzie go trzeba jednak podgrzać (w słoiku umieszczonym w gorącej wodzie)
Komentarze