muffinki z jabłkami i sosem karmelowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Muffinki dla miłośników karmelu:)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 jabłka
    250 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    125 g brązowego cukru (lub zwykłego)
    125 ml płynnego miodu
    60 ml jogurtu naturalnego
    125ml oleju
    2 jajka
    łyżeczka ekstraktu z wanilii
    75 g migdałów (W płatkach)
    na sos karmelowy:300 g cukru 300 ml kremówki 38%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Muffinki

Muffinki z jabłkami i sosem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Blaszkę do muffinek natłuścić. Obrane jabłka pokroić w centymetrową kostkę. Do miski wsypać makę. proszek, cynamon, migdały (odłozyc trochę do dekoracji). wymieszać. W drugiej misce połączyć miód, jogurt, olej, cukier i jajka. składniki mokre przelać do suchych, dodać jabłka i wymieszać drewnianą łyżką. Piec 30 min. Sos:Cukier rozsypać równomiernie na patelni, można potrząsać, lecz nie mieszać.Ma się rozpuścić i zmienic kolor na brązowy. Podgrzana kremówkę wlewać stopniowo i mieszać trzepaczką cały czas, aż zgęstnieje. Jeśli powstaną grudki, znikną pod wpływem dłuższego mieszania i temperatury., nie można się poddawać:)

Porady

Z tego przepisu powstaje duża ilość sosu karmelowego. Można go przechować w słoiczku i po czasie użyc do innego wypieku. Wcześniej będzie go trzeba jednak podgrzać (w słoiku umieszczonym w gorącej wodzie)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować