Muffinki z jabłkami i rodzynkami

4.5 (148 ocen)

  • 15 min

Bardzo lubię muffinki, oraz eksperymentować "co by do nich dodać"....

  • 15 min

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szklanka cukru ( lub pół szklanki, w zależności czy jabłka są kwaśne)
    250 ml mleka
    90 ml oleju
    1 jajko
    kilka dużych jabłek
    cynamon (według uznania)
    szklanka rodzynek
    cukier puder po posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki z jabłkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce, posypać cynamonem i wymieszać.
  • 2. Wszystkie składniki (oprócz rodzynek) zmiksować razem.
  • 3. Do masy dodać rodzynki i starte jabłka, wymieszać, ale już nie miksować.
  • Muffinki 4. Napełniać foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Piec ok. 15min 175stopni.
    Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!!

Porady

Do muffinek używam foremek silikonowych. Polecam także dodanie zmielonych orzechów włoskich.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować