muffinki z jabłkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Miniwersja szarlotki na szybko. Źródło: ksiązka ,,Muffinkowe poczęstunki"

  • 15 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki grubo startych jabłek, 3/4 szklanki cukru ,1/2 szklanki oleju, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli, gałki muszkatołowej i ewentualnie kardamonu, 1/4 kostki schłodzonego masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego

Muffinki z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na jasna masę, wlać olej, zmiksować.Dodać jabłka, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Delikatnie wymieszać, przełożyć do foremek (wypełniamy do 2/3 wysokości). Przygotować kruszonkę: masło posiekać z cukrami. wsypać mąkę i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią wierzch muffinek. Piec ok.25 min w temp 190 stopni. UWAGA: z tej ilosci składników na kruszonkę. powstaje jej więcej, niz potrzebujemy na muffinki.możemy schować resztę do lodówki i użyc do innego wypieku, lub też, gdy nie potrzebujemy takiej ilości, zmniejszyc ilosc skladników do naszych potrzeb.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy