MUFFINKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ

2 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Lekkie ciasto, kwaskowe jabłka i dużo słodkiej kruszonki to połączenie idealne. Polecam Wam przygotowanie takich muffinek, najlepiej z podwójnej porcji bo szybko znikają.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    1,5 szklanki mąki,
    pół szklanki cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    cukier waniliowy 16 g,
    pół szklanki oleju,
    pół szklanki soku jabłkowego SWIGO,
    3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego.
    3 jajka,
    3 jabłka,
    KRUSZONKA:

    150 g mąki,
    100 g masła,
    100 g cukru.
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie muffinek jest bardzo proste i potrzebujemy tylko miskę i łyżkę rózgową.

    Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Wlewamy olej i sok jabłkowy. Dodajemy również jogurt naturalny gęsty i wbijmy jajka.

    Jogurt naturalny możemy zastąpić greckim gęstym.

    Całość dokładnie mieszamy tylko do połączenia się składników.

    Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Następnie wykładamy ciasto po 2-3 łyżki na każdą babeczkę.

    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka wykładamy na ciasto.

    Ze składników na kruszonkę czyli masła, mąki i cukru robimy kruszonkę.

    Posypujemy nią babeczki.


    Przygotowane muffinki pieczemy 35-40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni góra dół, do suchego patyczka.

Porady

Jeżeli lubimy cynamon możemy posypać nim jabłka lub dodać do kruszonki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować