Muffinki z gorzką czekoladą i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy i studzimy. W jednym naczyniu mieszamy suche składniki (mąkę przesianą z proszkiem i cukry), a w drugim mokre składniki (mleko, masło i jajko). Następnie łączymy składniki suche i mokre. W tym momencie możemy już włączyć piekarnik, by zaczął się nagrzewać do 200ºC.
2.Czekoladę kroimy w dość dużą kostkę i razem z rodzynkami dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek, napełniamy do 3/4 ich wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 - 20min w temp. 200ºC.
3.Gotowe, wystudzone muffinki zdobimy według własnego uznania, np. polewą czekoladową i kolorową posypką.
Porady
Jeśli wolimy mleczną czekoladę, możemy nią zastąpić gorzką. Do ciasta możemy dodać również inne ulubione bakalie, np. suszoną żurawinę, skórkę pomarańczową itp.
Komentarze