Muffinki z gorzką czekoladą i rodzynkami

0 (0 ocen)

Szybki i tani przepis na coś słodkiego do kawki lub herbaty.

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szkl cukru zwykłego (można dać mniej)
    1 cukier waniliowy
    1 szkl mleka
    1 jajko
    100g masła
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    garść rodzynek

    Dodatkowo:

    polewa czekoladowa
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Muffinki

Muffinki z gorzką czekoladą i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy i studzimy. W jednym naczyniu mieszamy suche składniki (mąkę przesianą z proszkiem i cukry), a w drugim mokre składniki (mleko, masło i jajko). Następnie łączymy składniki suche i mokre. W tym momencie możemy już włączyć piekarnik, by zaczął się nagrzewać do 200ºC.
  • 2. Czekoladę kroimy w dość dużą kostkę i razem z rodzynkami dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek, napełniamy do 3/4 ich wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 - 20min w temp. 200ºC.
  • 3. Gotowe, wystudzone muffinki zdobimy według własnego uznania, np. polewą czekoladową i kolorową posypką.

Porady

Jeśli wolimy mleczną czekoladę, możemy nią zastąpić gorzką. Do ciasta możemy dodać również inne ulubione bakalie, np. suszoną żurawinę, skórkę pomarańczową itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować