Muffinki z fetą, szpinakiem i siemieniem lnianym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszny pomysł na rozpoczęcie dnia, II śniadanie do pracy albo na kolację;)

  • 40 min

Składniki:

  • 1/3 opakowania mrożonego szpinaku
    1/2 opakowania sera feta
    2 łyżeczki siemienia lnianego
    Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
    Ząbek czosnku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    1 szklanka maślanki
    Przyprawy (pieprz, gałka muszkatołowa, sól, bazylia)

Muffinki z fetą, szpinakiem i siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak podsmażamy z czosnkiem, doprawiamy, odstawiamy. Siemię lniane zalewamy 2-3 łyżkami wrzątku i odstawiamy na 10 minut. Delikatnie odcedzamy nadmiar wody. Fetę kroimy.
  • 2. Wystudzony szpinak mieszamy z fetą, siemieniem lnianym, mąką, proszkiem do pieczenia, doprawiamy do smaku. Jajka mieszamy z olejem rzepakowym oraz maślanką, wlewamy do szpinaku. Wszystkie składniki krótko mieszamy i przekładamy do papilotek. Pieczemy 15-20 min w 175 st.C.

Komentarze

Podobne przepisy