Muffinki z dżemem brzoskwiniowym

4.5 (185 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Muffinki są idealne - pyszne i puszyste!

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki
    - 2/3 szklanki cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    - 1 szklanka mleka
    - 1/3 szklanki oleju
    - 2 jajka
    - dżem brzoskwiniowy
    - 400 g punschglasur lub polewa czekoladowa
    - cukrowe konfetti
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Dżem brzoskwiniowy

Muffinki z dżemem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy mleko, olej i jajka. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników.
  • 2. Foremki silikonowe lub papilotki napełniamy do połowy ciastem, na to kładziemy łyżkę dżemu i przykrywamy łyżką ciasta.
  • 3. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
  • 4. Punschglasur podgrzewamy w mikrofali przez 25 sekund.
  • 5. Przestygnięte muffinki dekorujemy różową polewą i cukrowym konfetti.
    Z podanej porcji wyszło mi 14 muffinek.

Porady

Do dekoracji można również użyć innej polewy czekoladowej lub posypać muffinki jedynie cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować