Muffinki z dżemem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy mleko, olej i jajka. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników.
2.Foremki silikonowe lub papilotki napełniamy do połowy ciastem, na to kładziemy łyżkę dżemu i przykrywamy łyżką ciasta.
3.Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
4.Punschglasur podgrzewamy w mikrofali przez 25 sekund.
5.Przestygnięte muffinki dekorujemy różową polewą i cukrowym konfetti.
Z podanej porcji wyszło mi 14 muffinek.
Porady
Do dekoracji można również użyć innej polewy czekoladowej lub posypać muffinki jedynie cukrem pudrem.
Komentarze