Muffinki z dżemem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Te muffinki są szybkie , pyszne i tanie . Najlepiej smakują na ciepło z lodami śmietankowymi .

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki suche:

    190g mąki pszennej u mnie typ450
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    70-75g cukru brązowego

    Składniki mokre:

    1 jajko
    125ml mleka
    60 g stopionego masła

    Nadzienie:

    Dżemy
    Górę babeczek sypałam cukrem waniliowym albo cukrem Kandyzowanym kruszonym z Diamantu

Muffinki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W głębokiej misce łączymy suche składniki ( mąkę najlepiej przesiać z proszkiem do pieczenia).
    Topimy masło albo w rondelku albo na parze.
    Studzimy i dodajemy do mniejszej miseczki , łączymy mokre składniki rostrzepujemy jajko.
    Do głębokiej miski wraz z suchymi składnikami dolewamy mokre składniki i łączymy za pomocą łyżki powinny zostać delikatne grudki.
    Do foremek na muffinki ( u mnie sylikonowe więc formę wcześniej wkładam dodatkowo w blachę) nakładam łyżką 1,5 łyżki ciasta nstępnie na nie kładziemy 0,5 -1 łyżeczki konfitury i przykrywamy je ciastem . Wypełniamy foremkę do 3/4 jej wysokości.
    Pieczemy 30 minut w temperaturze 180*C

Porady

Składniki na muffinki warto wystawić z lodówki na 1-2 h przed planowym pieczeniem. Jeśli chodzi o dżemy to najlepsze do nich są te kwaśniejsze :) mi najbardziej smakował z żurawiną. Można dodawać również inne dodatki np. kropelki czekolady. Na babeczkę najlepiej dać pół łyżeczki konfitur góra łyżeczkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy