Muffinki z dynią, żurawiną i czekoladą

0 (0 ocen)

Kolejna porcja muffinek poszła z córeczką do szkoły ;) Jedne z moich ulubionych, bo z dynią ;)

Składniki:


  • 4 jajka
    1 szklanka cukru trzcinowego
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    1 szklanka mąki pszennej typ 450
    1 szklanka mąki orkiszowej typ 812
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    60 g suszonej żurawiny
    50 g mlecznej czekolady
    50 g białej czekolady
    250 g tartej dyni

Muffinki z dynią, żurawiną i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym. Cały czas miksując wlewać olej.

    Do drugiej miski wsypać mąkę pszenną i orkiszową, dodać sodę i proszek do pieczenia. Wsypać suszoną żurawinę.

    Obie czekolady pokroić w kosteczkę, wrzucić do mąki.

    Dynię odcisnąć z nadmiaru soku, wrzucić do pierwszej miski, wymieszać.

    Dodać suche składniki (zawartość drugiej miski) i wymieszać łyżką do połączenia składników.

    Do foremki wyłożonej papilotkami nałożyć ciasto, piec około 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy