180 g jogurtu naturalnego
100 ml oleju
100 ml mleka
Sok z 1 limetki
2 jajka
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 delicji
Muffinki z delicjami i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać jogurt, dodać jajka i wymieszać trzepaczką.
2.Następnie dodać olej, mleko i sok z limonki i dokładnie wymieszać.
3.Do drugiej miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Następnie suche składniki dodać do mokrych i szybko ale niezbyt dokładnie wymieszać.
4.Do foremek na muffinki nałożyć po łyżce ciasta.
5.Ułożyć delicje i nałożyć kolejną łyżkę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 25 minut. Ostudzić i wyjać z foremek.
6.Do miski przełożyć dżem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Dodać do dżemu i dobrze wymieszać a potem zmiksować na gładko.
7.Dodać serek i ponownie dobrze wymieszać. Odłożyć do lodówki na 15 minut. Następnie nałożyć szprycą krem na muffinkę. Smacznego!
Komentarze