Muffinki z czerwonymi porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają użycia miksera i zawsze wychodzą pyszne! Wystarczy dorzucić trochę świeżych owoców – w tym przypadku czerwonych porzeczek. Każdy może jednak użyć swoich ulubionych.

  • 30 min

Składniki:

  • Na około 12 muffinów:
    Składniki suche:
    - 1 szklanka mąki
    - 1/3 szklanki cukru
    - 30g cukru waniliowego
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - 0,5 łyżeczki sody

    Składniki mokre:
    - 0,5 szklanki mleka
    - 1 jajko
    - 4 łyżki oleju
    + 1 szklanka porzeczek bez łodyżek

Muffinki z czerwonymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki suche wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy składniki mokre, a następnie wlewamy do suchych i mieszamy do powstania jednolitej masy. Dodajemy porzeczki i przelewamy masę do połowy wysokości foremek. Pieczemy w temperaturze 180°C (góra, dół) przez około 20 minut do momentu, gdy wykałaczka wbita do babeczki po wyciągnięciu będzie sucha.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy