Muffinki z czereśniami i bazylią

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Są bardzo wilgotne i delikatne. Ich dekoracja skradnie serca
najmłodszych łasuchów.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki ciasta suche:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    ¾ szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki ciasta mokre:
    2 jaja
    Szklanka jogurtu naturalnego
    Pół szklanki oleju lub roztopionego masła

    Składniki masy:
    1,5 szklanka mleka
    1,5 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
    150 gram masła
    Kilka łyżek spirytusu
    Cukier puder

    Ponadto:
    Czereśnie
    Porzeczki czerwone
    agrest
    Listki bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki z czereśniami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki doprowadź do temperatury pokojowej.
    Następnie osobno wymieszaj osobno rózgą składniki mokre i suche.
    Następnie do mokrych składników przełóż suche i wymieszaj tylko do
    momentu połączenia składników. Ciasto wyłóż do foremek na muffinki
    do większej połowy wysokości foremek . Piecz około 20 minut w
    temperaturze 180 stopni.
  • 2. Masa: na mleku ugotuj budyń. Potem miękkie masło utrzyj mikserem
    dodając małymi porcjami przestudzony budyń oraz spirytus. Na końcu
    wsyp cukier puder do smaku.
  • 3. Z wystudzonych babeczek lekko zetnij wierzch , tak aby były
    spłaszczone. Następnie obróć wierzch tak aby był na spodzie, a tym
    samym by większa średnica była na dole babeczki. Masę wyłóż cienko
    na boki i górę babeczek. Część czereśni potnij na cienkie paseczki,
    osusz i zamiennie z pociętymi podłużnymi listkami bazylii przyklej do
    boków babeczek. Na wierzch wyłóż ozdobne krąg z porzeczek, pociętych
    kawałków agrestu, a na sam środek włóż pozostałą część
    czereśni. Schłodź w lodówce około godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Bazylia Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować