Muffinki z czereśniami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wszystkie składniki doprowadź do temperatury pokojowej.
Następnie osobno wymieszaj osobno rózgą składniki mokre i suche.
Następnie do mokrych składników przełóż suche i wymieszaj tylko do
momentu połączenia składników. Ciasto wyłóż do foremek na muffinki
do większej połowy wysokości foremek . Piecz około 20 minut w
temperaturze 180 stopni.
2.Masa: na mleku ugotuj budyń. Potem miękkie masło utrzyj mikserem
dodając małymi porcjami przestudzony budyń oraz spirytus. Na końcu
wsyp cukier puder do smaku.
3.Z wystudzonych babeczek lekko zetnij wierzch , tak aby były
spłaszczone. Następnie obróć wierzch tak aby był na spodzie, a tym
samym by większa średnica była na dole babeczki. Masę wyłóż cienko
na boki i górę babeczek. Część czereśni potnij na cienkie paseczki,
osusz i zamiennie z pociętymi podłużnymi listkami bazylii przyklej do
boków babeczek. Na wierzch wyłóż ozdobne krąg z porzeczek, pociętych
kawałków agrestu, a na sam środek włóż pozostałą część
czereśni. Schłodź w lodówce około godzinę.
Komentarze