Muffinki z czekoladą Nigelli Lawson

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne, mocno czekoladowe muffinki według przepisu Nigelli.

  • 40 min

Składniki:

  • 250 g mąki,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1/2 łyżeczki sody,
    2 łyżki kakao,
    175 g cukru pudru,
    150 g posiekanej czekolady lub groszków czekoladowych (ja użyłam mlecznej, ale można tez wykorzystać gorzką lub białą),
    250 ml mleka,
    90 ml oleju,
    duże jajko,
    opcjonalnie łyżeczka ekstraktu waniliowego

Muffinki z czekoladą nigelli lawson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier puder, czekoladę - zostawić odrobinę na wierzch), w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek i szybko wymieszać - tylko do połączenia. Ciasto nakładać do foremek (najlepiej silikonowych) i piec w 200 stopniach ok. 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy