Muffinki z cynamonem i dżemem porzeczkowym

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię muffinki w różnych wersjach, bo robi się je bardzo prosto i szybko i są pod ręką, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. W tym przepisie proponuję muffinki nadziane kwaskowym dżemem z czerwonej porzeczki oraz z nutą cynamonu. Polecam :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    20 gram cukru cynamonowego
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    pół szklanki oleju rzepakowego
    12 łyżeczek dżemu z czerwonej porzeczki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki z cynamonem i dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz cukier cynamonowy. Wymieszać.
    Do drugiej, mniejszej miski, wlać mleko. Dodać jajka i olej rzepakowy. Wymieszać trzepaczką.
    Wlać mokre składniki do suchych i krótko przemieszać.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać po 2 łyżki ciasta, na to dać po 1 łyżeczce dżemu, a następnie przykryć resztą ciasta.
    Piec przez około 17 minut z termoobiegiem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować