Muffinki z cukinią i rodzynkami

3 (1 ocen)

Przygotowując je dla dzieci, dostarczymy im nie tylko słodkości, ale również witamin. Smak cukinii w ciastkach jest niewyczuwalny, a jeśli nie chcemy by dzieci pytały, skąd ten zielony kolor, wystarczy dodać do ciasta kakao albo obrać cukinię ze skórki ;)

Składniki:

  • Składniki na ok. 26 muffinek:

    2,5 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 i 1/4 szkl cukru zwykłego
    1 cukier waniliowy
    2 jajka
    110g miękkiego masła
    0,5 szkl oleju
    0,5 szkl kwaśnej śmietany
    2 szkl startej na tarce o dużych oczkach cukinii
    szczypta soli
    garść rodzynek
    2 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    lukier z soku z cytryny i cukru pudru oraz dowolne owoce, płatki migdałowe oraz wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Muffinki z owocami

Muffinki z cukinią i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Masło ucieramy do białości, porcjami wlewamy olej, następnie dodajemy szczyptę soli i oba cukry. Nie przerywając ucierania wbijamy jajka, następnie dodajemy porcjami na przemian śmietanę oraz mąkę przesianą z proszkiem i sodą.
  • Dodanie cukinii i rodzynek do ciasta 2. Do gotowego ciasta wsypujemy startą cukinię oraz rodzynki i mieszamy. Ciasto nakładamy do papilotek, umieszczonych w formie do muffinek do 2/3 ich wysokości i wstawiamy formę do piekarnika, nagrzanego do 170ºC. Pieczemy ok. 20 min. z termoobiegiem (bez termoobiegu na grzałce góra - dół przez 4-5 minut dłużej).
  • Ciasto jasne i z kakao 3. Podczas gdy piecze się pierwsza porcja muffinek, do pozostałego ciasta dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy. Nakładamy do papilotek i pieczemy tak samo jak wcześniej.
  • Upieczone muffinki 4. Gotowe muffinki pozostawiamy do ostudzenia, a następnie dekorujemy lukrem oraz owocami według własnego uznania.

Porady

Cukinię startą na tarce przekładamy na sitko, by później jak najmniej soku dostało się do ciasta. Jeśli chcemy upiec same muffinki z kakao, dodajemy go do całego ciasta 4 łyżki. Muffinki można ozdobić również bitą śmietaną i owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować