Muffinki z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealne ciastka, gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    500 g jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    4 białka
    4 łyżki cukru
    Szczypta soli
    Płatki migdałowe

Muffinki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. W garnku z odrobiną wody przesmażamy jabłka, na końcu dodajemy cynamon, ewentualnie odrobinę cukru. Białka z sola ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy po jednej łyżce cukru. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (wielkość około 7 cm x 7 cm). Ciasto wkładamy do foremki na muffinki. Na ciasto francuskie wykładamy jabłka, odrobinę piany z białek, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy