Muffinki z chałwą są pyszne i niezwykle pachnące. Idealne dla wielbicieli chałwy. Chałwa w tych słodkościach jest mocno wyczuwalna. Polecam upiec na deser.
40 min
Składniki:
12,5 dag masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru
półtorej szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag chałwy waniliowej
2 jajka
pół szklanki rodzynek
Muffinki z chałwą i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i chałwą na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy.
2.Następnie dodajemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę tortową, dokładnie ucieramy ( ciasto jest dość gęste ). Na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy.
3.Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek, pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Studzimy i podajemy.
Komentarze