Muffinki z budyniem i kremem kawowym - filmik

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne! Spróbuj koniecznie!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    pół szklanki cukru
    pół szklanki oleju
    szklanka mleka
    budyń waniliowy z cukrem (lub bez cukru, ale wtedy trzeba dodać 2 łyżki cukru)
    1,5 szklanki mleka do ugotowania budyniu

    Krem:
    200 ml mleka
    Śnieżka
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Muffinki z budyniem i kremem kawowym - filmik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować budyń używając do tego celu 1,5 szklanki mleka. Ostudzić.
    W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć mokre składniki: mleko, olej, jajko. Do suchych składników wlać mokre. Wymieszać łopatką lub łyżką.
    Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Do każdej nałożyć po łyżce ciasta. Następnie po łyżeczce bydyniu i przykryć resztą ciasta. Muffinki włożyć do nagrzanego piekarnika na 180°C i piec ok. 25-30 minut.
  • 2. Gdy muffinki ostygną, przygotować krem. Śnieżkę zmiksować z 200 ml mleka. Dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i jeszcze chwilę miksować. Krem przełożyć do szprycy cukierniczej i udekorować muffinki.

Komentarze

Podobne przepisy