2 szklanki mąki
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju
szklanka mleka
budyń waniliowy z cukrem (lub bez cukru, ale wtedy trzeba dodać 2 łyżki cukru)
1,5 szklanki mleka do ugotowania budyniu
Krem:
200 ml mleka
Śnieżka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Muffinki z budyniem i kremem kawowym - filmik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować budyń używając do tego celu 1,5 szklanki mleka. Ostudzić.
W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć mokre składniki: mleko, olej, jajko. Do suchych składników wlać mokre. Wymieszać łopatką lub łyżką.
Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Do każdej nałożyć po łyżce ciasta. Następnie po łyżeczce bydyniu i przykryć resztą ciasta. Muffinki włożyć do nagrzanego piekarnika na 180°C i piec ok. 25-30 minut.
2.Gdy muffinki ostygną, przygotować krem. Śnieżkę zmiksować z 200 ml mleka. Dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i jeszcze chwilę miksować. Krem przełożyć do szprycy cukierniczej i udekorować muffinki.
Komentarze