Muffinki z batatem

4.5 (182 ocen)

Wytrawne słodko-ostre muffiny.Danie dla osób wymagających oryginalności w kuchni.Jest przy nich o wiele więcej pracy niż przy standardowych muffinach lecz smak wynagradza czas przygotowania.Lekko ostre ciasto muffinek z kroplą musu w środku i dużą porcją słodkiego,zapieczonego ziemniaka na wierzchu

Składniki:

  • Muffinki:
    (Na ok. 15 muffinek)
    2,5 szklanki mąki pszennej
    400ml jogurtu naturalnego
    3 łyżki oleju rzepakowego
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka czubrycy czerwonej
    1 łyżeczka peperoncini
    Mus z batata:
    1 duży batat ok.300g.
    1 łyżka śmietany 18%
    1 łyżka masła 82%
    1 łyżeczka musztardy sarebskiej
    1 łyżeczk cukru
    1 łyżeczka soli
    Dodatkowo:
    Papilotki do muffinek
    Forma do pieczenia muffinek
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki z batatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki suche 1. Muffinki: Suche składniki na muffinki łączymy razem ( mąkę , sodę , proszek do pieczenia , cukier , czubrycę oraz peperoncini).
  • składniki mokre 2. Jajka wbijamy do oddzielnej miseczki , dodajemy jogurt naturalny oraz olej ubijamy za pomocą trzepaczki aż pojawią się małe bąbelki.
  • ciasto na muffinki 3. Jajka łączymy z mąką miksując masę.
  • gotowane bataty 4. Mus z batata:
    Batata obieramy , kroimy w mniejsze kawałki , gotujemy z dodatkiem soli i cukru do miękkości.
    Odcedzamy , osuszamy na ogniem.
  • mus z batata 5. Dodajemy musztardę , śmietanę oraz masło.
    Ubijamy ziemniaki na gładką masę.
    Masą napełniamy rękaw cukierniczy lub maszynkę z cienką końcówką.
  • muffinki z batatem przed zapieczeniem 6.
    Do formy na muffinki wkładamy papilotki , każdą napełniamy do połowy wysokości ciastem.
    Pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
    Po tym czasie wyjmujemy muffinki , w każdą wbijamy końcówkę maszynki wpuszczając do środka odrobinę musu z batata.
    Wierzch każdej muffinki także dekorujemy musem.
  • 7. Piekarnik przestawiamy na 150st.
    Wkładamy ponownie muffinki do piekarnika , pieczemy kolejne 15min.
  • 8. Podajemy na ciepło lub zimno.
    Same lub z sosem koperkowym/czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sałatka z batatem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sałatka z batatem i szpinakiem

Bilcia Świetna propozycja na lunch. 40 min

To może cię zainteresować