MUFFINKI Z BANANEM I CZEKOLADĄ.

0 (0 ocen)

Upieczone specjalnie dla przyjaciółki z okazji urodzin. Pyszne połączenie, które zawsze się sprawdza. Banan i czekolada - dobry humor gwarantowany! W końcu to dwa największe źródła hormonu szczęścia.

Składniki:

  • na 12 sztuk.

    2 szklanki mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru ( może być brązowy )
    1 łyżeczka soli
    1 duże jajko
    2 - 3 bananów
    1/2 tabliczki startej gorzkiej czekolady
    1 szklanka mleka (można zastapić jogurtem, maślanką)
    1/2 szklanki oleju roślinnego

Muffinki z bananem i czekoladą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek, cukier i sól przesiałam do jednej miski. W drugiej misce, przy użyciu trzepaczki
    połączyłam jaja, mleko i olej. Mieszaninę dodałam do suchych składników i wymieszałam,
    ale niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne,
    ledwo tylko połączone.
  • 2. Na końcu wsypałam startą czekoladę i lekko ją wmieszałam.
    Przełożyłam ciasto do foremek, wypełniając każdą do dwóch trzecich wysokości. Po środku
    wcisnęłam po kawałku obranego banana tak, aby ciasto go zakryło.
    Piekłam muffinki w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż stały się złotobrązowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy