Upieczone specjalnie dla przyjaciółki z okazji urodzin. Pyszne połączenie, które zawsze się sprawdza. Banan i czekolada - dobry humor gwarantowany! W końcu to dwa największe źródła hormonu szczęścia.
Składniki:
na 12 sztuk.
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru ( może być brązowy )
1 łyżeczka soli
1 duże jajko
2 - 3 bananów
1/2 tabliczki startej gorzkiej czekolady
1 szklanka mleka (można zastapić jogurtem, maślanką)
1/2 szklanki oleju roślinnego
Muffinki z bananem i czekoladą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek, cukier i sól przesiałam do jednej miski. W drugiej misce, przy użyciu trzepaczki
połączyłam jaja, mleko i olej. Mieszaninę dodałam do suchych składników i wymieszałam,
ale niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne,
ledwo tylko połączone.
2. Na końcu wsypałam startą czekoladę i lekko ją wmieszałam.
Przełożyłam ciasto do foremek, wypełniając każdą do dwóch trzecich wysokości. Po środku
wcisnęłam po kawałku obranego banana tak, aby ciasto go zakryło.
Piekłam muffinki w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż stały się złotobrązowe.
Komentarze