Muffinki z amaretto, kiwi i brzoskwinią

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dzisiaj powstały fantastyczne muffinki z dużą ilością owoców i rodzynkami moczonymi w amaretto.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 15-18 sztuk muffinek:

    1 kiwi
    1 brzoskwinia
    garść rodzynek
    kieliszek amaretto
    30 dag mąki pszennej
    4 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka miodu
    3/4 szklanki mleka
    8 dag masła

Muffinki z amaretto, kiwi i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rodzynki zalać amaretto i odstawić minimum na 1 godzinę z alkoholem. Kiwi i brzoskwinię obieramy i kroimy na drobne kawałki, dodajemy 1 dużą łyżkę miodu i odstawiamy.
    2. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy jaja, mleko, cukier i miksujemy wszystko razem na gładką masę. Na koniec dodajemy owoce z miodem i rodzynki z amaretto. Delikatnie mieszamy łyżką.
    3. Przygotowujemy foremki na muffinki, napełniamy je do połowy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy ok. 25-30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy