Uwielbiam piec wypieki z owocami .Truskawki w tym roku są bardzo szybko ,wiec korzystając z obfitości upiekłam muffinki, wypiek szybki ,mało pracochłonny ,dosłownie zajmuje 5 minut sporządzenie ciasta.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 duże jajka
150 ml oleju
3/4 szklanki cukru( drobnego)
1 kubeczek jogurtu naturalnego około 150 ml.
cukier waniliowy 1 łyżka
Muffinki truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę , proszek i sodę przesiać .
W drugim naczyniu wymieszać jajka, olej, cukier, jogurt. Dodać do nich przesiane suche składniki i wymieszać rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Truskawki pokroić na ćwiartki.
Ciasto przełożyć do foremek do 3/4 wysokości .Na wierzch poutykać owoce.
Piec w 170 stopniach 20-25 minut.( bez termoobiegu)
Po upieczeniu ostudzić na kratce, posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO:)
Komentarze