Muffinki szpinakowe z kremem z zielonego groszku i jajkiem przepiórczym

  • wyświetlono: 57 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Cudownie zielone i pyszne czosnkowo, groszkowo, szpinakowe muffinki ze wspaniałym kremem i malutkim przepiórczym jajeczkiem.

ankad21
  • 8 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

MUFFINKI:

100 g świeżego szpinaku
3 łyżeczki soku z cytryny
80 g majonezu
2 jaja
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
50 g mrożonego groszku
20 g startego żółtego sera
1/3 łyżeczki soli

KREM:

200 g mrożonego zielonego groszku
1 ugotowane jajko
15 g startego sera żółtego
1 mała cebulka
garść świeżego szpinaku
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
80 g majonezu
sól
pieprz

PONADTO:

tłuszcz do smarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
8 jajek przepiórczych
tymianek
rzeżucha

Sposób przygotowania przepisu:

Muffinki szpinakowe z kremem z zielonego groszku i jajkiem przepiórczym

  • 1. Jajka, szpinak, posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny zblendować na gładką zieloną masę.
  • 2. Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać.
  • 3. Mrożony zielony groszek oraz cebulę i czosnek dodac do masy szpinakowej i dokładnie wymieszać.
  • 4. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wszystko połączyć ze sobą.
  • 5. Formę na muffiny natłuścić, wysypać bułką tartą.
  • 6. Ciasto rozłozyć równomiernie do wgłębień.
  • 7. Piec ok 20 - 25 min w 180 stopniach.
  • 8. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić.
  • 9. Drugą cebulę obrać, posiekać w kosteczkę i usmażyć na oliwie.
  • 10. Następnie dodać mrożony groszek, podlać odrobiną wody i dusić na wolnym ogniu, aż groszek zrobił się miękki.
  • 11. Następnie sdołożyć szpinak, chwilkę razem przesmażyć. Wystudzić.
  • 12. Wystudzone warzywa przełoży do blendera, dodać sok z cytryny, obrane jajko, ser żółty i majonez. Zblendować na gładki krem. Doprawić. Schłodzić,
  • 13. Schłodzonym kremem z groszku udekorować babeczki.
  • 14. Przepiórcze jajeczka ugotować na twardo /3 min /, obrać, przekroić na połówki.
  • 15. Babeczki udekorować jajkami , rzeżuchą oraz tymiankiem.

Porady

Przepiórcze jajeczka należy na początku wrzucić do wody, te które wypłyną - nie nadają się do gotowania, są to tzw. zbuki. Jajka przepiórcze wrzucić na słony wrzątek i gotować na twardo ok 3 min. Po ugotowaniu zalać zimną wodą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jajeczka przepiórczekrem z zielonego groszkumuffinki szpinakowe

Komentarze

Podobne przepisy

Muffinki kakaowe z mascarpone

Dodane przez: Ania321

Kakaowe muffinki z kremem mascarpone

Pyszne, puszyste kakaowe muffinki,...

Muffinki z masą orzechową i kremem budyniowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Muffinki z masą orzechową i kremem budyniowym

Małe, podzielne, z orzechowym środkiem...

Muffinki z kremem jeżynowym

Dodane przez: alaaa

Muffinki z kremem jeżynowym

Letnie babeczki z pysznym lekko...

Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami

Dodane przez: monikaT83

Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami

Lekkie pyszniutkie ciasteczka bez...

muffiny

Dodane przez: viki2903

Cytrynowe muffinki z kremem malinowym

Cytrynowe muffinki z kremem malinowym

Muffinki z kremem czekoladowym

Dodane przez: Goszka

Muffinki z kremem czekoladowym

Wszyscy chętnie jemy muffinki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE