Muffinki szarlotkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sezon na jabłka trwa i będą one jeszcze gościć u nas całą zimę :) Gdy tradycyjna szarlotka się z nudzi, to muffinki te są świetną alternatywą :)

  • 60 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 szklanka śmietany 12%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    2 łyżki przyprawy do szarlotki
    2 jabłka

Muffinki szarlotkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ubijamy wszystko na puch. Następnie dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę – ciągle miksujemy. Na sam koniec dodajemy przyprawę do szarlotki i całość dokładnie mieszamy. Masę nakładamy powyżej połowy wysokości foremek na muffinki i wciskamy w nią po 2 cząstki jabłka ze skórką – pieczemy do 30 minut w 180*. Gorące wyjmujemy z foremek i dostawiamy do wystudzenia, podajemy obsypane cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy