Muffinki świąteczne

5 (1 ocen)

szybkie muffinki na świąteczny stół

Składniki:

  • 1 szkl. mąki,
    ½ szkl. cukru,
    1/2 szkl. pure z dyni,
    1/3 szkl. oleju,
    1/3 szkl. śmietany
    2 jajka,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
    1 łyżeczka przyprawy korzennej,
    ½ łyżeczki cynamonu,
    2 łyżki kakao,
    szczypta soli

    Polewa:
    ¼ kostki masła,
    2 łyżki cukru,
    2 łyżki mleka,
    2 łyżki śmietany 18%,
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Gwiazdki Muffinki

Muffinki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre. Następnie łączymy zawartość obu misek. Masę wylewamy do foremek na muffinki, pieczemy 18-20 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu polewamy polewą.

    Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować