Muffinki śmietankowe z czekoladą i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Osobno mieszamy suche i osobno mokre składniki, po czym łączymy je ze sobą. Dodajemy pokrojoną w małe kawałki czekoladę i niezbyt dokładnie mieszamy całość łyżką.
2.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżkę ciasta (tyle, by dno było całkiem zakryte), wkładamy po jednej wydrylowanej czereśni i ponownie nakładamy ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Muffinki pieczemy ok. 20 - 25 minut w temp. 180ºC (w termoobiegu).
3.Gotowe muffinki pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia i dekorujemy według uznania, np. kolorowym lukrem i czereśniami lub kolorową posypką.
Porady
Do dekoracji muffinek użyłam lukru zrobionego z soku porzeczkowego i cukru pudru.
Komentarze