Muffinki śmietankowe z czekoladą i czereśniami

0 (0 ocen)

Puszyste babeczki z soczystą czereśnią w środku to jest coś, co baaardzo przypadło mi do gustu :) doskonałe do kawki.

Składniki:

  • na ok. 16 muffinek:

    2 szkl mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2/3 szkl cukru zwykłego
    1 szkl mleka
    1/3 szkl oleju
    2 jajka
    kilka kropli aromatu śmietankowego
    pół tabliczki gorzkiej czekolady
    ok. 16 czereśni (+ ewentualnie tyle samo do dekoracji)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Muffinki z owocami

Muffinki śmietankowe z czekoladą i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Osobno mieszamy suche i osobno mokre składniki, po czym łączymy je ze sobą. Dodajemy pokrojoną w małe kawałki czekoladę i niezbyt dokładnie mieszamy całość łyżką.
  • Nakładanie ciasta i czereśni do papilotek 2. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżkę ciasta (tyle, by dno było całkiem zakryte), wkładamy po jednej wydrylowanej czereśni i ponownie nakładamy ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Muffinki pieczemy ok. 20 - 25 minut w temp. 180ºC (w termoobiegu).
  • 3. Gotowe muffinki pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia i dekorujemy według uznania, np. kolorowym lukrem i czereśniami lub kolorową posypką.

Porady

Do dekoracji muffinek użyłam lukru zrobionego z soku porzeczkowego i cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować