Muffinki serowo-piernikowe z jabłkiem (mąka gryczana)

4.5 (187 ocen)

  • 45 min

ostało mi trochę masy serowej do naleśników,postanowiłam więc ja użyć do babeczek.Ciasto piernikowe jest trochę oszukane ;)Nie zawiera miodu.Jednak w smaku nie odbiega wiele od typowego piernika.

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto piernikowe:

    85g mąki gryczanej

    60g cukru trzcinowego nierafinowanego

    125g mleka

    2 łyżki oleju rzepakowego

    1 jajko, 1 białko jajka

    1/2 łyżeczki cynamowu

    1/3 łyżeczki sody

    1 łyżeczka kakao

    5 czubatych łyżek dżemu bądź musu jabłkowego



    ciasto serowe:

    200g mielonego twarogu

    1 żółtko jajka

    1 łyżeczka cukru waniliowego

    3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki serowo-piernikowe z jabłkiem (mąka gryczana) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiej mąkę z soda. Dodaj cukier oraz mleko. Miksuj około 3 minuty na najwyższych obrotach miksera.

    Ciągle miksując dodaj olej i jajko. Dodaj cynamon oraz kakao.

    Na końcu dodaj dżem jabłkowy, wymieszaj dokładnie łyżka.

    Gotowe ciasto nakładaj porcjami do 12-16 foremek na babeczki, tak aby ciasto piernikowe sięgało 2/3 wysokości foremki. Następnie łyżka nakładaj po porcji masy serowej na środek każdej babeczki.

    Piecz w nagrzanym do 180st.C piekarniku około 25 minut.


Porady

Przed podaniem można posypać babeczki cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować