Muffinki serowe z agrestem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 9 osób

Muffinki serowe z agrestem i truskawkami to doskonała propozycja na zdrowy deser oraz pożywną przekąskę, którą polubią zarówno dzieci jak i dorośli. Wilgotne ciasto serowe osłodzone miodem doskonale komponuje się z kwaskowatymi owocami.

  • 35 min
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • (około 9 sztuk)
    100g mielonego twarogu/twarożku sernikowo-kanapkowego
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
    3 łyżki oleju
    3 łyżki miodu
    1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    Dodatkowo:
    1 garść agrestu
    3 truskawki (średnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki serowe z agrestem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a w drugiej dokładnie zmiksować twaróg, jajko, mleko, olej oraz miód.
    Następnie suche składniki należy połączyć z mokrymi.
    Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio pokrojone truskawki i agrest.
    Foremki do muffinek (*) wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.
    Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    (Podczas stygnięcia babeczki nie co opadną, ale to normalne.)

Porady

(*) Muffinki można piec w papierowych papilotkach. Papier łatwo odchodzi od upieczonych ciastek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować