Te muffinki z bananami powstały z udziałem mojej córeczki,dlatego są pięknie zdobione i słodkie jak karnawałowe szaleństwo.Przepis łatwy,modyfikowany zależnie od tego,co mają w sobie danego dnia.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- mąka tortowa do ciasta: 4 szklanki
- drobny cukier brązowy: 5 łyżek
- sól: 2 łyżki
- bezglutenowy proszek do pieczenia: 2 łyżki
- jajka: 3 sztuki
- jogurt naturalny najlepiej grecki duży: 1 szklanka
- mleko: 1 szklanka
- oliwa z pierwszego tłoczenia: 1 szklanka
- biała czekolada bez dodatków: 200 gramów
- banany pokrojone w kostkę: 6 sztuk
- laska wanilii,ewentualnie opakowanie cukru waniliowego: 1 sztuka
- cukier puder do polewy: 1 szklanka
- sok z wiśni: 3 łyżeczki
- sok z cytryny: 3 łyżeczki
- cukrowe perełki: 5 łyżek
- lentylki czekoladowe: 3 łyżki
- konfetti cukrowe: 4 łyżeczki
Muffinki "rio de janeiro" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę tortową i proszek do pieczenia do miski.Dodać brązowy cukier i sól.
2.Do masy warto dodać laskę wanilii,która ma nieporównywanie silniejszy i pełniejszy zapach od cukru waniliowego.Należy przeciąć laskę wzdłuż i ostrzem noża wyskrobać miąższ.
4.Przygotować foremki lub papierowe papilotki na muffinki. Masę przełożyć łyżką do foremek (wypełniając foremkę do 3/4 wysokości).
5.Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Pozostawić do ostygnięcia.
6.Pół szklanki cukru pudru wymieszać z sokiem z cytryny.Powstanie biały lukier.Pół szklanki cukru pudru wymieszać z sokiem z wiśni.Powstanie różowy lukier.Ozdobić chłodne muffinki lukrem i kolorowymi cukrowymi perełkami,konfetti cukrowym oraz czekoladowymi lentylkami.Niech będą strojne jak bikini tancerek w Rio de Janeiro.
Komentarze